Обединети нации 1945-2015


139 ден

Споредба

Издавач: Тримакс

Година на издавање: 2015

Оригинален наслов: Обединети нации 1945-2015

Автор: Славомир Маринковиќ

ISBN: 608-204-2015-8

Повез: мек

Број на страни: 80

 

Книгата „ Обединети нации, 1945-2015“  е хронологија на настаните во светот непосредно поврзани со основањето и постоењето на Обединетите нации. Станува збор за настани што се случиле во светот во изминатите 70 година, а имаа влијание врз сеопштиот светски мир, врз безбедноста во светот, врз неговиот развој најнапред на политички и економски план. Презентирани се сите мировни мисии што ООН ги спроведува од 1948 година. Посебно се нотирани и настани кои немаат непосредна врска со ООН, но влијаат врз активностите на Организацијата во полето на општествениот развој, културната, здравствената, стопанската и друг вид соработка.

 

На хронолошкиот преглед му претходи предговор во кој се забележани дејствата и активностите што придонесоа во развојот на мислата, за потреба од општа светска организација која би се грижела за мир во светот и за рамноправен сооднос меѓу државите.

Категорија