Сувенир


450 ден

Споредба

Издавач: Матица

Година на издавање: 2016

Автор: Тес Геритсен

Јазик на оригиналот: англиски

Наслов на оригиналот: The Keepsake

Јазик на преводот: македонски

Број на страни: 374

ISBN: 978608100517

 

Во подрумот на музејот Криспин во Бостон е пронајдена заборавена, но совршено зачувана мумија. На прв поглед изгледа како да потекнува од стар Египет. Наречена е Мадам Икс. Меѓутоа, кога персоналот на музејот ја замолува медицинската иследничка Мора Ајлс да ја прегледа мумијата, таа открива во нејзиното тело морбидна порака – вџасувчки доказ дека тој древен артефакт всушност е жртва на неодамнешно убиство. Кога ќе бидат најдени остатоци од уште една жена, на Мора и на детективката Џејн Рицоли им станува јасно дека си имаат работа со манијак. Тие заедно ќе морат да ја спречат изопачената игра на убиецот, пред да додаде во својата збирка уште еден морничав експонат…

Категорија