, , ,

Турцизми во македонскиот јазик

Availability:

Нема на залиха


250 ден

Нема на залиха

Споредба

Шифра: 9665

Издавач: Тримакс

Автор: Борислав Гајдов

Година на издавање: 2018

ИСБН: 608204266-2

Број на страни: 316

Корица: Мека

 

Турцизмите се компактна група зборови во македонскиот јазик која содржи и голем број арапски, персиски и грчки зборови. Турскиот јазик извршил влијание на сите јазици што се зборувале на териториите на кои се простирало Отоманското Царство. Многу турцизми се прифатени во литературниот јазик, во разговорниот јазик и во нашата книжевност (народната проза и поезија – усно творештво),…

Тежина 0,400 g