Епски народни песни на балканските народи


210 ден

Споредба

Шифра: 868
Издавач: Просветно дело

Сите балкански народи низ средновековието, а особено во периодот на доаѓањето на Османлиите – Турци, (од XIV до XVIII ) создале и своја богата епска (борбена, јуначка, ајдутска, комитска и друга слична ослободителна) поезија, воспевајќи ги своите слободољубиви стремежи и копнежи пред опасноста од нивно повеќевековно потпаѓање под ропството на туѓинецот – освојувач. Уште во своите најрани епски народни стихови – историските, се опеваат темни животни и општествени поетски слики…

SKU: 868 Категорија
Тежина 0,200 g