Кандид


320 ден

Споредба

Шифра: 3238
Издавач: Феникс
Година на издавање: 2006
Автор: Волтер

Првото издание на Волтеровиот Кандид се појавило во 1759 година. Волтер кој знаел да се потсмева на сите и на се, ниту во Кандид не останал должен на оние кои ги одбрал како предмет на својата критика. Бидејќи во личноста на Кандид е отелотворен оптимизмот, се создало мислењето дека Кандид е најизразеното дело од песимистичкиот период на Волтеровото книжевно творештво. Меѓутоа, сатиричната критика на космолошкиот оптимизам со сета своја острина, која е толку својствена на Волтеровите критики, не

SKU: 3238 Категорија
Тежина 0,200 g