Старецот и морето


130 ден

Споредба

Издавач: Детска радост

Година на издавање: 2010

Автор: Ернест Хемингвеј

ISBN: 5310189009073

 

Дејството во овој краток роман се одвива три дена, каде што старецот Сантјаго рибари на отворено море и има намера да улови голема риба. Старецот сам во морските далечини успева да ја фати рибата, што за него како и за секој друг риболовец претставувало животна преокупација. Во почетокот, по затегнувањето на конецот на јадицата, тој почувствувал дека уловил нешто необично и е свесен дека ќе претстои голема борба.