Големи и мали


280 ден

Шифра: 910
Издавач: Просветно дело

Големи и мали — роман за деца, напишан од македонскиот писател Бошко Смаќоски.
На улицата „Караорманска“ живее детето Диме, наречено Диме Такси, бидејќи тој постојано им го носи багажот на луѓето кои се населуваат или доаѓаат на гости во таа улица. Еднаш, во улицата доаѓа еден човек,по име Стево,кој се сместува во станот на тетка Донка, чиј сопруг е вo затвор. Потстанарот добива бројни домашни обврски во куќата, а тетка Донка постојано се кара со соседите. Во улицата живеат луѓе со различни карактери, а децата прават бројни палавштини. Сепак, децата од улицата одржуваат состаноци на кои ги решаваат проблемите. Така, кога ќе се разболи судијата, децата му помагаат да оздрави. Тогаш, тој оди на родителската средба како татко на детето Ѓоре, кој живее само со својата мајка, сиромашната чистачка. Исто така, судијата помага мажот на Донка побрзо да излезе од затворот. По неговото враќање, потстанарот се сели во друг стан на соседната улица.
Изданието е задолжителна лектира за шесто одделение.

Шифра: 910 Категорија:
Тежина 0.200 g