Black Friday шопинг понуди

Ден по Денот на благодарноста е неофицијален почеток на сезоната на празници од крајот на 19 век кога претседателот Абрахам Линколн го одреди празникот на Денот на благодарноста за последен четврток во ноември. Но, денот не го доби името „Црн петок“ дури многу подоцна.

Како црниот петок го доби своето име?
Со целата активност за купување што се одвива во петокот по Денот на благодарноста, денот стана еден од најпрофитабилните денови во годината за трговците и бизнисите. Бидејќи сметководителите користат црна боја за да означат профит при снимање на записите во книгите секој ден (и црвена за да означат загуба), денот стана познат како Црн петок – или ден кога трговците на мало гледаат позитивна заработка и профит „на црно“.

Значи, Црниот петок сега е познат како профитабилен петок во малопродажната индустрија и остатокот од економијата. Тоа е затоа што малопродажбата и потрошувачката трошат скоро 70% од бруто домашниот производ на САД. Трговците го прифатија името за да го рефлектираат нивниот успех. За да охрабрат повеќе луѓе да купуваат, трговците започнаа да нудат големи попусти достапни само на тој ден.

Шопинг на црниот петок
Црниот петок сега е познат како ден кога потрошувачите можат да заштедат големи пари на разни предмети, од апарати до чевли. Со текот на годините, износот потрошен на црниот петок се зголеми, со вкупна празнична шопинг сезона во ноември и декември, потрошени милијарди долари.

Како е кај нас во Македонија?
Во Македонија трговците го следат овој странски тренд и секако нудат понуди со кои имаат за цел да ги привлечат потрошувачите во нивните локали. Како секоја година така и оваа од сите страни има Black Friday понуди на најразлични производи. Можеби сегашната ситуација со пандемијата малку ќе ги задржи потрошувачите во домовите, но трговците имаат понуди кои можат да одговорат и на оваа состојба. Повеќето имаат онлај понуди и плаќање со картичка. Така што ги охрабруваме потрошувачите да плаќаат онлајн.

А.С.